Selecteer een pagina

Reizen, nieuwe plekken zien en natuurschoon aanschouwen. Luisteren naar de inspirerende verhalen van de lokale bevolking en de mensen die we onderweg tegenkomen. Nieuw voedsel uit proberen, op ontdekkingstocht gaan, het is iets wat ik het liefste doe. Reizen opent mijn ogen en laat me zien dat er meer waarheden en manieren van leven zijn. Dat de manier waarop wij in Nederland leven slechts één daarvan is. En hoe wonderschoon en kwetsbaar de planeet is en dat we er zuinig op moeten zijn.

Maar reizen is in sommige gevallen natuurlijk allesbehalve duurzaam, ook mijn geweten struggelt hiermee. Dus ik vraag me steeds meer af: Hoe kan ik reizen met een lagere footprint? En hoe werkt dit dan in bijvoorbeeld de keuze voor je accommodatie, waar moet je precies op letten? Ik ging op onderzoek uit naar het begrip eco toerisme en werd op Bali geïnspireerd door ons verblijf in Sarinbuana Ecolodge.

Ik neem je mee, ik neem je mee op reis🎵

Wat is eco toerisme?

Je kunt het noemen zoals je wilt: eco toerisme, duurzaam toerisme, green travelling, responsible travelling, sustainable travelling of environmental & cultural friendly travelling.

Eco toerisme, wikipedia omschrijft het als volgt: Duurzaam toerisme en ecotoerisme zijn vormen van toerisme waarbij serieus rekening gehouden wordt met bescherming van de natuur, milieu en cultuur, soms ook mensenrechten. Duurzaam toerisme en eco toerisme zijn in de periode na 1970 ontstaan. 

Waar moet je op letten?

De groeiende vraag en interesse in duurzaam reizen is natuurlijk positief. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust. Maar door deze groeiende vraag plakken bedrijven tegenwoordig maar wat graag een ecolabel op. Ze doen zich groener voor dan dat ze daadwerkelijk zijn, greenwashing wordt dit genoemd. Dus hoe weet je nu waar je op moet letten?

Ecotoerisme hanteert de volgende drie fundamentele principes: 

  1. De natuur moet worden beschermd en behouden. 
     
  2. De lokale gemeenschappen moeten worden betrokken bij de ontwikkeling van ecotoerisme en hiervan profiteren, bijvoorbeeld door werkgelegenheid, het verdienen van een eerlijk salaris en educatie over de natuurlijke en culturele omgeving.

     

  3. En eco toeristische organisaties respecteren de rechten en tradities van de lokale bevolking en leren zelf, maar ook de bezoekende toerist, over hun tradities & cultuur.

Ons verblijf in Sarinbuana Eco Lodge

Kasper en ik begonnen onze reis op Bali. Na een tijdje in het drukke Canggu wilde we graag wat meer de natuur in. Na wat online onderzoek kwam ik Sarinbuana Eco Lodge tegen. Het verhaal van de eigenaren sprak me direct aan. Een stel, hij uit Australië, zij uit Nieuw Zeeland.

Hun lodge in de afgelegen bergen van Bali begon als een simpele private getaway voor hun gezin met slechts kokospalmen en graslanden voor Bali-koeien op hun terrein. Zonder elektriciteit, begaanbare wegen, omringd door natuur en in een dorp waar geen Engels werd gesproken. In het jaar 2000 hebben ze hun eerste bungalow gebouwd en zijn ze gaan samenwerken met de lokale gemeenschap om hun kennis in de hospitality te delen. Dit terwijl ze hun permacultuur en biologische landbouw achtergrond in de praktijk brachten.

De lodge was niet gepland als een bedrijf, dit is langzaamaan en organisch geëvolueerd. De lokale staf en gemeenschap hebben samen met dit gezin jarenlang hun hart en ziel in de lodge gestoken, om de lodge te helpen creëren zoals het nu is. En om hier gelijkgestemden te ontvangen en een prachtige belevenis mee te geven, met respect voor de natuur, de lokale bevolking, hun cultuur en tradities. En wat een belevenis was het! Ik neem je mee in onze foto’s en de duurzame missie van Sarinbuana.

De accommodatie 

Het uitzicht vanaf ons balkon, middenin de jungle
Ons huisje. Alle gebouwen van Sarinbuana zijn ontworpen in samenhang met de natuurlijke ligging van het terrein en met respect voor de natuur gebouwd. Dit met natuurlijke materialen (bamboe, koffie, kokos en jackfruit hout) voor zowel (waar mogelijk) de gebouwen als de meubels geoogst vanaf het terrein of uit de omgeving. Bamboe werd zelfs ter plekke voor constructie doeleinden verbouwd. Ook de bouw zelf is door lokale vaklui gedaan.
Geen airco hier, maar een openstaand raam ; )

De buitendouche, midden in het groen! Met de juiste aandacht voor energie en waterverbruik. Geen plastic flessen shampoo, wegwerpbekertjes om uit te drinken of voorverpakte zeepjes om eenmalig te gebruiken of om mee te nemen, maar natuurlijk gemaakte zepen. Ook de schoonmaak, de was, insectenspray etc. werd met natuurlijke middelen gedaan. Je douche- en afvalwater wordt op het terrein natuurlijk gefilterd door planten en komt daarna schoon weer terug in de natuur terecht. Zo is de cirkel rond.

Het yoga platform midden in de jungle.

Het voorlichten van de gasten

Ik lees hier het gastenboek, waarin verteld wordt over de duurzame missie van de lodge, waarom zij de keuzes maken die ze maken en hoe jij als gast je bijdrage kan leveren in het verlagen van je footprint terwijl je reist. Hun doel hiermee is echt om gasten middels een stukje voorlichting en educatie iets bij te brengen. Ik heb hier uitgebreid in zitten lezen en vond dit ontzettend inspirerend!

Eten uit eigen tuin & voedselbos

We kregen een rondleiding in het voedselbos en de permacultuur moestuin. In de tuin stonden meer dan 150 soorten eetbare en medicinale planten en er werden geen pesticiden gebruikt bij het verbouwen van het eten. Ook werden afvalresten zoveel mogelijk gecomposteerd of aan de dieren gevoerd, zodat er niets verspild werd. Zo was de cirkel weer rond.
Alles wat we in het restaurant voorgeschoteld kregen, kwam uit het voedselbos en de moestuin. Zo vanuit de tuin lekker vers in de keuken. Je weet waar je eten vandaan komt, hoe het is verbouwd en dat het geen duizenden kilometers heeft moeten reizen om op je bord te belanden. Met veel liefde door een lokale kok gekookt. Op de menukaart geen rood vlees. Dit vanwege de enorme CO2 en watervoetafdruk en impact op klimaatverandering die het heeft.
Ook geen plastic rietjes natuurlijk.
Vers geplukt fruit uit eigen tuin.

De lokale cultuur & economie

Vanuit de lodge kon je verschillende low impact activities boeken, zoals traditionele Balinese workshops, een rondleiding door het voedselbos en de moestuin, cooking classes met voedsel uit eigen tuin, trekkings en jungle walks.

Alle mannen en vrouwen die bij Sarinbuana werkten als receptionist, trekking guide, masseuses, koks en tuinmannen/vrouwen waren afkomstig uit het dorp en hadden allemaal training gehad om in de hospitality te werken.  

We gingen op pad met 2 lokale gidsen. Onze vrouwelijke gids had Engels geleerd en was getraind om jungle walks te begeleiden. Met haar kennis over het lokale regenwoud en de learnings via Sarinbuana had ze hier een goede baan aan waar ze een eerlijk loon voor kreeg.

De jongen die mee was, werd nog getraind om gids te worden. Zo schattig, hij deed zo enorm zijn best voor ons en stapte over zoveel drempeltjes heen om Engels met ons te praten, zo goed!
Onderweg leerden we over bv. cacao (dat waar die chocoladereep van wordt gemaakt in de supermarkt ; ) Had geen idee dat dit er zo uit zag!
en over deze enorme reuzen in het regenwoud
een stukje lokale cultuur op Kasper zijn hoofd : )
onderweg stopten we bij een Balinese tempel en vertelden onze gidsen ons over hun cultuur, de gebruiken en tradities.

Giving back to the community en natuurbehoud

Ik heb hier echt geleerd dat het beschermen van de natuur hand in hand gaat met het betrekken van de plaatselijke bevolking en het het teruggeven aan de community bij het opzetten van een project als Sarinbuana. Niet alleen maar door vanuit de lodge lokale projecten (zoals het opzetten van een voetbalteam, danslessen en Engelse les voor de kids) te ondersteunen, maar door het bieden van goede ontwikkelingskansen en werkgelegenheid.

Deze mensen krijgen een eerlijke kans om te leren, hun familie te onderhouden en soms letterlijk te overleven. Ze zijn zich bewust van het belang om dit soort natuurgebieden te beschermen, want het wordt letterlijk hun broodwinning. En wij als toeristen krijgen een unieke belevenis en leren veel over het belang van natuurbehoud en het respecteren van verschillende culturen en tradities van de plaatselijke bevolking.

“TAke only memories. Leave only footprints” –
Chief Seattle 

Bewustere keuzes maken

Ik weet dat ecotoerisme zoveel meer behelst dan alleen het kiezen van de juiste accommodatie en dat bv. vliegen naar Bali allesbehalve duurzaam is. Ongeveer 15% van de totale milieuschade door toerisme wordt veroorzaakt door accommodatie, maar het grootste deel (75% tot 95%) is te wijten aan transport. Een vliegreis schaadt het milieu zeven tot elf keer meer dan dezelfde treinreis. En het verschil is het grootst bij korte afstanden, van minder dan 700 kilometer (bron: boek “This is a good guide” van Marieke Eyskoot).

Ook wij hebben veel in het vliegtuig gezeten tijdens onze reis door Azië en naar Australië en dit zal niet de laatste keer zijn. En ook ik heb in het verleden overnacht in grote hotelketens met enorme ‘all inclusive’ buffetten. Waar waarschijnlijk de helft van werd weggegooid en de werknemers allesbehalve goed betaald werden na het maken van enorm lange uren. 

Het begint allemaal met een stukje bewustwording en je dingen af gaan vragen, niet alles maar voor waarheid aannemen. Het bezoekje aan Sarinbuana heeft me daarin echt de ogen geopend, zo kan het dus ook! Een eco lodge is slechts één vorm van een accommodatie. Er is voor ieder wat wils: van conscious hotels, eco campsites met tenten, bed & breakfasts, overnachten in een tiny house of een homestay bij iemand thuis. Zo luxe of primitief als dat je voorkeur heeft. Ik ben ontzettend nieuwsgierig om me verder in dit onderwerp te verdiepen en hier meer over te leren en zal hier dus ook vaker wat over gaan schrijven. En hopelijk mag ik jou hierin ook inspireren om samen met mij andere keuzes te maken. Iets wat denk ik hard nodig is wanneer de wereld weer geleidelijk “open” gaat na dit Corona tijdperk..

Dit delen op: 


1 Reactie

  1. Ineke

    Goed verhaal weer Loui, zo zou het idd op meerdere plekken moeten gaan!! Heel fijn om te lezen hoe geweldig deze 2 mensen dit hebben opgezet samen met de locals!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *